2 Kasım 2014 Pazar

en ilginçç yapılar

10 – Egg (Yumurta) Building (Çin)
“The Egg” (Yumurta) olarak da bilinen bu harikulade yapı, Gösteri Sanatları için yapılmış Çin’in Ulusal Merkezi’dir. Bu kubbe biçimli bina, suyun altından yükselir ve içinde bir opera salonu, bir konser salonu bulunur
Dans Eden Ev (Çek Cumhuriyeti)
Dans Eden Bina olarak da bilinen, Dans Eden Ev, Prag şehir merkezindeki mimari başyapıtlardan biridir. İsmini görünüşünden almıştır. Orjinal ismi, iki dansçıyı simgelediği için, Fred ve Ginger (Fred Astaire ve Ginger Rogers)’dir. 1992’de Hırvat-Çek mimar Vlado Milunic tarafından tasarlanmıştır ve yapımı 1996’da son bulmuştur.
Kanat Görünümlü Zayed Ulusal Müzesi (UAE)
Foster + Partners tarafından tasarlanmış olan kanat şeklindeki bu bina, Zayed Ulusal Müzesi’nin binasıdır. Abu Dhabi kentinde, Saadiyat Adası üzerine inşaa edilmiş olan bu bina, özellikle Birleşik Emirlikler’in son dönemlerdeki ekonomik ve sosyal dönüşümünü, geçmişini ve kültürünü ada üzerinde sergileyecek ilk müze olmuştur. İnsan yapımı, yerden göğe doğru uzanmış beş kanat şeklindeki kuleler, müzeye eşlik etmekte ve galerilere ev sahipliği yapmaktadır. Kuleler, termal bacalar şeklinde işlev göstermekte ve elektrik ihtiyacı gerektirmeksizin müzenin içinde soğutucu bir akım alanı çizmektedir. Taze hava, yer altındaki soğutucu borulardan alınır ve müzenin içindeki havaya aktarılır. Kulelerin üst kısımları ısındığı için, termal etkiden dolayı galerilerin içindeki hava yukarıya doğru çekilir ve hava deliklerinden dışarıya atılır.
Ren Building (Şangay)
The Ren Building, şu an BIG (Bjarke Ingels Group) ve JDS (Julien De Smedt) olarak ikiye arılmış olan, PLOT adlı şirket tarafından tasarlanmıştır. Proje, Şangay’da düzenlenmiş World Expo 2010 için otel, spor ve konferans merkezi olarak inşa edilmiştir. Bina, iki binanın tek bir bina şeklinde birleşmesi şeklinde tasarlanmıştır. İlk bina, sudan yükselmiş ve bedensel aktivitelerin simgesi olarak, spor ve su kültürü merkezine ev sahipliği yapması için ayrılmıştır. İkinci bina ise, topraktan yükselmiş ve maneviyat ve aydınlanma simgesi olarak düşünülmüş; konferans ve toplantı merkezi olarak inşa edilmiştir. İki binada toplamda 1000 otel odası bulunmaktadır. Tam anlamıyla yaşanılacak bir yer olarak düşünülmüştür. Bina, Çin’in “The People” simgesi olmuştur ve Çin’deki World Expo ile özdeşleşmiştir.
The Hashtag Tower (Seoul, Kore)
Danimarkalı mimarlık firması Bjarke Ingels Group (BIG) tarafından tasarlanan bina, tasarımını “hashtag” olarak bilinen sembolden alıyor.

The Cross # Towers, birbirine dikey ve yatay kuleler şeklinde bağlanmış modern bir yapı oluşturuyor. Yeraltında, sokakta ve havada bulunan üç ana köprü, iki kuleyi birbirine bağlıyor. Farklı yaş kesimlerinin, kültürlerin ve ikamette bulunanların istek ve taleplerini karşılamak için, köprülerin kendilerine ait manzaraları var ve birçok farklı etkinlikle donatılmışlar. Bunun sonucunda Seoul’un yeni siluetinde, yeni Yongsan Business District’e bir geçit olarak hizmet edecek olan “#” görüntüsündeki, farklı bir figür ortaya çıkmıştır ve bu figür, yapının, bugüne kadar hep kendini tekrar etmiş ayrı kulelerden radikal bir biçimde ayrılışını simgeliyor. Bu yatay şekildeki kuleler, şehrin 3. boyuttaki boşluğunu dolduracağa benziyor.
Nazarbayev'e 70. yaş hediyesi: 'Han Çadırı' açıldı
Astana'nın simgesi olan ve Sembol İnşaat tarafından inşa edilen "Han Çadırı" alışveriş ve eğlence merkezi, Astana'nın başkent ilan edilişinin 12. yıldönümü ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in doğum gününde açıldı.

ntvmsnbc ve Ajanslar
ASTANA - İngiliz mimar Lord Norman Foster tarafından dizayn edilen ve Astana'da eksi 35 dereceyi bulan soğuk iklim şartları göz önünde bulundurularak inşa edilen Han Çadırı'nda aquapark, su kaydırakları, yüzme havuzu, dalga havuzu ve kumu Maldivler'den getirilen bir yapay plaj bulunuyor.

Han Çadırı'nın açılışı, aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de yer aldığı 5 ülkenin devlet başkanlarının katıldığı bir törenle gerçekleştirildi.

Rixos Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Fettah Tamince, "Han Çadırı"nın 2,5 yılda toplam 400 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleştirildiğini belirterek, alışveriş merkezinin (AVM) Alman Bilfinger Berger'e bağlı EPM firması tarafından işletileceğini kaydetti.

GELECEĞİN DUBAİ'Sİ
Tamince, çok sayıda modern ve dikkat çekici binasıyla Astana'nın ileride bir Dubai haline gelip gelemeyeceğine ilişkin bir soruyu, ''Dubai bir vizyon çerçevesinde oluşmuş, son 50 yılda önemli adımlar atmış bir şehir. Burada da benzer bir vizyonu görüyorum. Burası, dünyanın ayrı bir bölgesi. Yakınında Rusya ve Çin gibi iki büyük ve güçlü ülke var. Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in vizyonu, ülkenin konumu düşünüldüğünde, buranın da Dubai olması, hatta daha ileri gitmemesi için hiçbir neden yok'' şeklinde yanıtladı.

Projenin, 16 milyon nüfusa sahip Kazakistan için fazla büyük olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Tamince, hava koşullarının çok olumsuz olduğu Kazakistan'da halkın hafta sonu için dahi yurt dışına çıkabildiğini, ayrıca projenin yurt dışından ziyaretleri de çekeceğini belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder