26 Aralık 2014 Cuma

geçmişten günümüze meydan anlayışı--mimarlık bilgisi



Mimari Mekandan Kentsel Mekana Meydanlar
Meydanlar etrafını çevreleyen mimari yapılarla var olan boşluklardır.Bu boşluklar zamanla devinim göstermiştir.Tarihi meydan örneklerinde de görüldüğü gibi meydanların etrafında yapılaşma görülürken günümüz modern meydan anlayışında mimari bir kentsel /kamusal yapı;  önündeki alanı meydan haline getirmektedir.
  Meydanlar; 19. yüzyıla kadar uzun bir süre etraflarındaki mimari yapılarla kapalı formlardı. Özellikle modernizmle birlikte ortaya çıkan izole edilmiş bina formu ve tarihi meydanları oluşturan konutların banliyölere yayılmasıyla cephelerin sürekliliğini temel alan meydan formu değişmeye başlamıştır . 20. yüzyıl içinde kentlerdeki fonksiyonel değişimler, meydanların da değişik biçim ve fonksiyonlara cevap veren mekanlar olarak düzenlenmesine neden olmuştur. Böylece meydanlar; alış-veriş, oyun, toplantı, trafik, dini, ticaret vb. fonksiyonların gerçekleştirildiği açık ortak kullanım mekanları olarak tasarlanmıştır.
  Posterimde anlatmak istediğim konu ise meydanı meydan yapan unsurun onu çevreleyen boşluk olduğunu ve geçmişten günümüze meydan anlayışının nasıl değiştiğini resimlerle ifade etmek istedim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder